Υφασματολογία

ΣΟΑ ΣΟΒΑΖ (ακατέργαστο μετάξι)
Διακρίνεται για την ακατέργαστη υφή του.Στην ύφανσή του διακρίνοντε κάποιοι μικροί κόμποι.
Το μετάξι είναι μία από τις πολυτιμότερες υφαντικές ίνες ζωικής προέλευσης, που βγαίνει απ' την κάμπια του μεταξοσκώληκα, όταν φτιάχνει το κουκούλι, για να περάσει μια ορισμένη φάση στη μεταμόρφωσή της.
Ο μεταξοσκώληκας κατασκευάζει την ίνα αυτή απ' το έκκριμα των αδένων του, που όταν έρχεται σ' επαφή με τον αέρα, στερεοποιείται και παίρνει τη μορφή συνεχούς και πολύ λεπτής ίνας, που μόνο κάτω απ' την επίδραση κάποιας εξωτερικής αιτίας μπορεί να κοπεί. Η επεξεργασία των κουκουλιών για να βγει το μετάξι, ακολουθεί μια δύσκολη και σύνθετη διαδικασία. Η κλωστή πρέπει να είναι συνεχής κι ομοιόμορφη. Το ακατέργαστο μετάξι, αρκετά υγροσκοπικό, αποτελείται από φιδροϊνη, (που είναι πρωτεΐνη άσπρου ή κρεμ χρώματος) κατά 60-70% και κατά 20-22% από σερικίνη (κι αυτή πρωτεΐνη). Το υπόλοιπο αποτελείται από διάφορες άλλες ύλες.

Καμπαρντίνα
Ονομάζεται η ανεπέστατη διαγώνια ύφανση του υφάσματος.Η καμπαρντίνα μπορεί να είναι απο βαμβάκι,μαλλί ή και συνθετικό-ματ ή γυαλιστερή,ελαστική ή σταθερή.Από την καμπαρντίνα μπορούμε να κατασκευάσουμε ο,τιδήποτε θέλουμε.Ταγιέρ-μαντώ-παντελόνι-φούστα-σορτσάκι.Επειδή ανήκει στα λίγο πιο σκληρά και χοντρά υφάσματα δεν ενδείκνυται για παντελόνες και μπλουζάκια.

Πασμίνα (pashmina)
Προέρχεται απο την περσικη λέξη που σημαίνει μαλλί.
Προέρχεται απο την τρίχα της γίδας CAPRA-HIRCUS η οποία προσφέρει τις πιο πολυτελείς,μαλακές,ζεστές και ελαφριές φυσικές ίνες.

Αλπακάς
Είδος ύφανσης απο το ζώο Αλπακά του Περού, το οποίο μοιάζει με μικρό λάμα και μας δίνει ένα ιδιαίτερα απαλό μαλλί, συνήθως ελαφρώς γυαλιστερό.
Κυκλοφορεί σε μαλλί,μετάξι και συνθετικό.
Βέβαια την σημερινή εποχή όταν ζητάμε αλπακά ενοούμε την ύφανση, η οποία κάνει οριζόντιες και κάθετες ρίγες σαν τετραγωνάκια-ποτέ ανάγλυφα- και σχεδόν αόρατα από το μάτι.


Πικέ (pique)
Κυμματιστή επιφάνεια ενός υφάσματος, βαμβακερού νήμματος και χαρακτιρίζεται απο ανεβατούς παράλληλους σπάγκους φίνας ραβδωτής πλέξης.
Πιο απλά- πλέξη δομημένη με τέτοιο τρόπο οπου η επιφάνεια να θυμίζει βάφλα.

Βισκόζη
Προέρχεται απο την κυτταρίνη του κορμού δέντρου.Φυτικό ύφασμα,δροσερό και μαλακό.Ενδείκνυται για πιο ανάλαφρα ρούχα όπως παντελόνες,μπλουζάκια,φορέματα.

LUREX
Πρόκειται για ενα είδος υφάσματος που δημιουργείται με την επεξεργασία μεταλλικών ινών, πάντα γυαλιστερό.

Ντεγραντέ 
Από την γαλλική λέξη  degrade
Είναι το ύφασμα που σταδιακά κάνει μια αλλαγή απο το ένα χρώμα στο άλλο ή από την μία απόχρωση του ιδίου χρώματος σε άλλη.Κυκλοφορεί σε όλες σχεδόν τις ποιότητες.

Ζακάρ
Όρος για όλους τους ιστούς που έχουν πλεχθεί-υφανθεί με έναν συγκεκριμένο και περίπλοκο τρόπο ώστε να δημιουργούν σχέδια στην ύφανση.

Κασμίρ
Μαλλί αρίστης ποιότητας που προέρχεται από τις λεπτότερες τρίχες της κατσίκας κασμίρ.Οι τρίχες
αφαιρούνται με χτένα και γνέθονται σε κλωστή με απαλή υφή.
Επειδή είναι τόσο απαλό και λεπτό, τα μάλλινα υφάσματα από κασμίρ έχουν ελάχιστο βάρος και είναι πολύ ζεστά.

Λινό
Κλωστή που προέρχεται από τις ίνες του ποώδους φυτού λινάρι.Το λινό χαρακτηρίζεται από την εξαιρετική ανθεκτικότητα του.Η δροσερή του υφή και το γεγονός οτι δεν αποθηκεύει θερμότητα καθιστούν το λινό ιδανικό υλικό του καλοκαιριού.Έχει φυσική και ελάχιστη γυαλάδα και είναι εξαιρετικά απορροφητικό.Τσαλακώνει εύκολα και είναι ελαφρώς άκαμπτο.Πλέον κυκλοφορεί και συνθετικό - το οποίο δεν τσαλακώνει αλλα είναι σαφώς πιο ζεστό και με βαμβάκι.

Τie-Dye
Μέθοδος βαφής που έγινε γνωστή από τους χίπις.Το ύφασμα δένεται με σπάγγο ή με λάστιχο και βάφεται βυθίζοντας το είτε μέσα σε μπογιά είτε ψεκάζοντας πάνω του με την βαφή τα σημεία που το ύφασμα είναι δεμένο.Έτσι χωρίς να απορροφάται το χρώμα δημιουργεί μοτίβα.

Λύκρα (lycra)
Γυαλιστερό, συνθετικό,ελαστικό ύφασμα το οποίο χρησιμοποιείται για καθημεριωά εφαρμοστά ρούχα.Σαν υλικό ειναι ζεστό για το καλοκαίρι αλλά ανθεκτικό.

Ζέρσευ (jersey)
Λεπτό,ελαστικό,μαλακό,πλεκτό ύφασμα.Έχει λεπτές οριζόντιες-όχι ανάγλυφες- ρίγες στην καλή όψη και θηλιές κάθετες στην ανάποδη.Προέρχεται απο την λέξη Jersey ,όνομα Βρεττανικού νησιού που κατασκεύαστηκε πρώτη φορά αυτό το είδος υφάσματος.Λόγω της μεγάλης ελαστικότητας έχει τέλεια εφαρμογή.Αρχικά χρησιμοποιούνταν μόνο σε εσώρουχα.Μπορεί να είναι μάλλινο,βισκοζένιο ή συνθετικό.Δέν ξεφτάει όταν κόβεται και είναι εύκολο στο ράψιμο επειδή λόγω της ελαστικότητας του δεν χρειάζεται πένσες για να στρώσει στο σώμα.

Βελούδο
Είναι ύφασμα με πέλος.Η υφή του είναι απαλή και αφράτη.Η επιφάνεια του έχει χνούδι κατανεμημένο ομοιόμορφα.Το πιό γνωστό είναι το γερμανικό και υπάρχει βαμβακερό και μεταξωτό το οποίο έχει μεγαλύτερη γυαλάδα.Η αντίθετη φορά από το πέλος κάνει το βελούδο να αλλάζει χρώμα, γιαυτό όταν το ράβουμε πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Βελουτέ
Έχει πέλος σαν το βελούδο αλλα είναι πιο μαλακό και σχεδόν πάντα ελαστικό.Υπάρχει λείο και κρας και είναι γυαλιστερό.Γίνεται φορέματα,μπλουζάκια,ζακέτες ακόμα και κολάν επειδή είναι πολύ ανθεκτικό.

Διαγωνάλ
Είναι πλέξη υφάσματος που όπως εύλογα καταλαβαίνουμε χαρακτηρίζεται από τις διαγώνιες γραμμές του.Είναι κυρίως ανάγλυφες και κυκλοφορεί σε σχεδόν όλες τις ποιότητες.

Ψαροκόκκαλο
Επίσης πλέξη υφάσματος που στην ύφανσή του υπάρχουν διαγώνιες γραμμές που όταν εννώνονται μοιάζουν σαν κόκκαλο ψαριού.


Κοτλέ
Ξεχωρίζει από τις ανάγλυφες φαρδιές ή στενές αυλακώσεις που έχει κατά μήκος στην ύφανσή του.Είναι ανθεκτικό και κυκλοφορεί σε βαμβακερό,βισκοζένιο και συνθετικό.

Μελανζέ
Η ονομασία του προέρχεται απο το ομώνυμο γαλλικό ρήμα και σημαίνει ανακατεύω.Είναι δηλαδή ύφασμα με ανακατεμένα χρώματα.Υπάρχει σε διάφορες ποιότητες.

Μπουκλέ
Λέγεται έτσι οποιδήποτε ύφασμα που έχει κόμπο-μπούκλα στην ύφανσή του.Κατασκευάζεται απο σχεδόν όλες τις πρώτες ύλες με ειδικές κλωστές με κόμπους ή πολύ στριμμένα νήματα, έτσι ώστε να έχει σγουρή επιφάνεια.Δέν τσαλακώνει και μπορέι να είναι μονόχρωμο,μελανζέ,καρώ ή τουιντ.


Μοχαίρ
Προέρχεται από τις κατσίκες Ανκορά.Τα υφάσματα αυτά έχουν συνήθως μακρύ ή κοντό χνούδι.

Τουίντ
Προέρχεται από την αγγλική λέξη tweed (σκοτζ. tweed που σημαίνει ύφασμα με ραβδώσεις). Χοντρό μάλλινο ύφασμα με χαρακτήρα ρουστίκ που έχει υφανθεί με διαφορετικού χρώματος κλωστές δημιουργώντας σβώλους στην επιφάνεια του. Αρχικά παραγόταν αποκλειστικά στην Αγγλία και την Ιρλανδία. Το τουΐντ ακόμη και σήμερα χαρακτηρίζει το "στιλ εξοχής".


Πρενς ντε γκαλ
Στα γαλλικά σημαίνει ¨Πρίγκηπας της Ουαλίας".Παρακάτω βλέπουμε την διαφορά του από τα συνιθησμένα σκωτσέζικα καρω.Πιε ντε πουλ-Πιε ντε κοκ
Ονομάζεται έτσι γιατί το σχέδιο του μοιάζει με τα σημάδια που αφήνει ο πόδι της κότας (πιε ντε πουλ) ή του κόκκορα (πιε ντε κοκ) στο χώμα.Είναι μικρά καπώ με εναλλαγή σκούρου και ανοιχτού χρώμματος στις 4 άκρες-ουρίτσες , που φτάνουν μέχρι τα διπλανά καρώ του αντίθετου χρώμματος.


Ποπλίνα
Λεπτό συνήθως βαμβακερό ύφασμα -φυσικά κυκλοφορει και με άλλες συνθέσεις,ελαστάν,πολυέστερ-το γνωστό σε όλους μας "πουκαμισόπανο".Με λίγα λόγια είναι σαν μία καμπαρντίνα λεπτή.

Βατίστα
Βαμβακερό ή και με σύνθεση.Πολύ λεπτό ύφασμα,σχεδόν διάφανο (πιό λεπτό από την ποπλίνα).Πολλές φορές χρησιμοποιείται το καλοκαίρι και για φόδρα.


Τσόχα
Είναι ένα ύφασμα που έχει βάση το μαλλί.Μετά την ύφανσή του δέχεται μία επεξεργασία ξυρίσματος και βαψίματος.Δέν έχει πέλος και δεν ξεφτίζει.

Φανέλα
Είναι ύφασμα που έχει χνούδι είτε από τη μία μεριά είτε και από τις δύο.Κυκλοφορεί σε μάλλινο αλλά και σε πολυεστερικό.


Κασμηροφανέλα
Είναι συνήθως ένα καμπαρντινέ ύφασμα επίσης με χνούδι - όπως η φανέλα.Κυκλοφορεί σε μάλλινη και συνθετική.


Βουάλ
Είναι ημιδιαφανές ύφασμα.Γίνεται συνήθως από βαμβάκι και έχει σταυρωτή ύφανση και τσαλακώνει εύκολα.

Γκρω
Έχει ανάγλυφες ρίγες οριζόντιες και είναι συνήθως σκληρό.Πλέον κυκλοφορεί σε συνθετικό,


Σατέν
Είναι γυαλιστερό ύφασμα.Ο,τιδήποτε γυαλιστερό λοιπόν λέγεται σατέν.Κυκλοφορεί σε όλες τις συνθέσεις και σε πάρα πολλές ποιότητες.


Κρέπ
Είναι ύφασμα που έχει κίνηση,πέφτει και δεν είναι σκληρό.Κυκλοφοπεί σε μάλλινο,συνθετικό,ολομέταξο.Είναι μονόχρωμο συνήθως και στην αφή διακρίνουμε καποιους "κομπους", "μπιλάκια".


Κρέπ Σατέν
Είναι ο συνδιασμός του κρέπ και του σατέν.Δηλαδή η μία πλευρά ειναι ματ και η άλλη γυαλιστερή.Και οι δύο όψεις του είναι χρησιμοποιήσιμες.Είναι μαλακό,πέφτει και είναι κατάλληλο για όλες τις χρήσεις.


Ταφτάς
Είναι ύφασμα αρκετά σκληρό, δεν ντραπάρει,είναι πυκνό,στέκει και θροίζει.Ο μεταξωτος είναι πιό σκληρός και ο συνθετικός πιό μαλακός και μοιάζει με καλής ποιότητας φόδρα.


Οργάντζα
Είναι σκληρό διάφανο ύφασμα.Μεταλιζέ ή ματ,ολομέταξο,βαμβακερό ή συνθετικό.


Μουσελίνα-Σιφόν
Είναι απαλό,ελαφρύ,μαλακό διάφανο ύφασμα.Έχει κίνηση,είναι αέρινο και αραχνούφαντο.Κυκλοφορεί σε ολομέταξο και συνθετικό.


Μπροκάρ
Έχει την ύφανση του ζακάρ, είναι σκληρό και έχει ανάφλυφα μοτίφ.Κυκλοφορεί σε όλες τις συνθέσεις.

Ραζμίρ
Είναι ύφασμα σκληρό και χοντρό απο τη μία μεριά ελαφρώς γυαλιστερό.Κυκλοφορεί συνθετικό και μεταξωτό.Κατάλληλο για νυφικά.

Δαντέλα
Σαντιγύ,κηπούρ,κεντημένη,ακέντητη,συνθετική,βαμβακερή,μεταξωτή.
Συνήθως οι καλές δαντέλες είναι μονόφαρδες και κυκλοφορούν σε διπλόφαρδες μόνο μετά απο ειδική παραγγελία.Οι καλύτερες είναι γαλλικές και είναι οι πιο φίνες από όλες.to be continued...